Myter om fotsvamp

Alla har hört talas om fotsvamp och massor av människor drabbas av det. Så varför vet man så lite om åkomman? Här följer några av de vanligaste missuppfattningarna vi har stött på:

Det är bara idrottsutövare som får fotsvamp.

Nej. Vem som helst kan få det. Men idrottsutövare hör till de mest riskutsatta grupperna eftersom de ofta har på sig täta, varma träningsskor och stövlar.

OK, då är det bara människor som går i träningsskor hela tiden som får det.

Det stämmer inte heller, även om träningsskor skapar perfekta betingelser för att fotsvamp ska utvecklas.

Fotsvamp drabbar bara fötterna.

”Tinea pedis”, som det heter på latin, är förvisso en fotåkomma, men svampen kan spridas till andra delar av kroppen som ljumskarna och handflatorna, och där manifestera sig på andra sätt.

Det är bara människor med dålig hygien som får fotsvamp!

Det är visserligen sant att människor som inte tvättar och torkar sina fötter regelbundet löper ökad risk att få fotsvamp, men lika sant är att människor som överdriver sitt fottvättande kan exponera sig för smittan. Alltför energiskt skrubbande kan skada huden och göra att svampen får en ingång.

En dam får inte fotsvamp!

Helt fel! Högklackade och smala skor ökar risken för att utveckla åkomman.

Fotsvamp är väl egentligen ganska harmlöst.

Om fotsvamp lämnas obehandlad kan den sprida sig, ge sprickor i stora hudpartier och exponera fötterna för andra, allvarligare infektioner som i värsta fall kan leda till funktionsnedsättning.

Jag behöver inte bry mig om att behandla den andra foten.

Även om du bara har symptom på den ena foten är det högst sannolikt att din andra fot också är infekterad. Behandla därför båda fötterna med Lamisil® Singeldos™.Det gör inget – du kan inte bli smittad av min fotsvamp.

Fotsvamp är ytterst smittsamt. Om du har det, gå inte omkring barfota eller
dela handduk med någon annan. Och starta behandling så snart som möjligt.

Jag kan sluta med behandlingen när det slutar klia.

Om det finns en angiven behandlingstid för det läkemedel du tar (sju dagar med Lamisil; upp till fyra veckor med fungistatisk behandling), se då till att fullfölja hela behandlingen. I annat fall kan symptomen komma tillbaka. Lamisil® Singeldos™ behöver dock bara appliceras en gång.

Klådan och den brännande känslan ger med sig när jag använder vanliga hudkrämer och fuktkrämer. Varför behöver jag då behandla med ett svampmedel?

Du lindrar bara symptomen tillfälligt utan att behandla själva svampinfektionen. För att bli av med svampen, använd ett svampmedel.