Riskerar du att få fotsvamp?

Vem som helst kan få fotsvamp, men det finns några grupper som är mer riskutsatta än andra. Till dessa hör:

Diabetiker

Diabetiker bör vara särskilt försiktiga med fotsvamp, eftersom deras försvagade nervsystem inte alltid signalerar att det finns blåsor och sår på foten och den nedsatta blodcirkulationen gör att dessa skador tar längre tid att läka. Detta innebär att diabetiker är mer utsatta för att få fotsvamp, liksom bakteriella infektioner, vilka kan få mycket allvarligare konsekvenser. Därför behöver diabetiker undersöka sina fötter regelbundet för att upptäcka sår och blåsor.


Idrottsutövare

Som det engelska namnet ”athlete’s foot” (idrottsfot) antyder är fotsvamp särskilt vanligt bland idrottsutövare, dels på grund av de regelbundet har på sig täta träningsskor och stövlar och dels därför att de ofta går barfota i allmänna omklädningsrum. Så tvätta och torka dina fötter noga efter varje träningspass och tvätta träningsskor och strumpor regelbundet. Simmare drabbas ofta genom att de går barfota i badanläggningar och simhallar – gör det till en vana att använda badtofflor i sådana miljöer.

Arbetare inom vissa yrken

Människor som byter om till uniform eller särskilda arbetskläder i gemensamma omklädningsrum, som vårdpersonal, poliser, gruvarbetare, soldater och byggnadsarbetare, är i riskzonen för att få fotsvamp. Passa på och lufta fötterna under lunchrasten, använd bomullsstrumpor och skor av läder, mocka eller tyg, och försök undvika att gå i samma skor flera dagar i rad. Tvätta fötterna regelbundet om du går barfota eller har kontakt med områden där det kan finnas smitta.