Frågor och svar om fotsvamp

Vad är fotsvamp?

Fotsvamp (eller tinea pedis på latin) är en svampinfektion som orsakar klåda, brännande känsla och sprickor i huden, i de flesta fall mellan tårna.

Smittar fotsvamp?

Fotsvamp är ytterst smittsamt. För att undvika att föra infektionen vidare till andra ska du inte dela skor, strumpor eller handduk med andra och inte heller gå barfota på golv i allmänna utrymmen.

Hur får man det fotsvamp?

Det vanligaste är att man blir smittad när man går barfota i allmänna simhallar, omklädningsrum och bastur, liksom om man delar handduk med personer som har fotsvamp. En varm och fuktig miljö, som träningsskor, gynnar svampens tillväxt.

Kan tillståndet bli allvarligt?

Nej, fotsvamp i sig kan inte bli allvarligt men däremot kan man drabbas av komplikationer. De sprickor som uppstår i huden kan vidgas och bli en inkörsport för bakteriella infektioner, vilket kan bli allvarligt. Man kan också utveckla mockasintypen av infektion eller nagelsvamp och dessa åkommor har en väsentligt längre behandlingstid än fotsvamp.

Är det bara unga, sportiga människor som drabbas?

Nej, vem som helst kan drabbas. Det är bara det att sportiga människor är särskilt utsatta, eftersom de så ofta har på sig varma, täta träningsskor – den perfekta grogrunden för fotsvamp.


Hur kan jag förebygga fotsvamp?

Håll fötterna rena och tvätta dem regelbundet med tvål och varmt vatten. Var särskilt noga med att torka fötterna omsorgsfullt – särskilt mellan tårna. Tvätta också dina träningsskor regelbundet och undvik att ha samma skor flera dagar i rad. Byt till rena strumpor (av bomull, inte syntetmaterial) varje dag.

Ge också dina fötter en liten andhämtningspaus då och då under dagen.
Fötter är inte gjorda för att hållas instängda i täta skor hela dagen!

Kan jag fortsätta träna när jag har fotsvamp?

Absolut, men sprid inte smittan vidare till andra! Använd badtofflor i omklädningsrummet. Var extra noga med att tvätta och torka fötterna efter varje träningspass. Tvätta likaså träningsskorna och låt dem torka ordentligt och tvätta dina handdukar och strumpor. Dela inte handduk med någon annan och gå inte omkring barfota. Behandla tillståndet som ett brådskande ärende!